Header Ads

header ad

Sumrak zdravog razuma


Rezultati upravo provedenih parlamentarnih izbora u RH ukazuju baš na sumrak razuma bar kod većine izašlih na izbore.

Dajući svoj glas onoj političkoj opciji koja je opljačkala zemlju do gole kože, koja nas svojim nečinjenjem na suzbijanju korupcije, kojoj je ishodište u samim vrhovima vlasti, samo sramoti i daje povoda da nas se, potpuno opravdano, naziva "muljevitim dnom Evrope", popločavaju hrvatskoj državi put u propast.

Kako je uopće moguće da ta opcija pobijeđuje na izborima?

Najveći dio glasačkog stroja HDZ-a je kupljen položajima u državnim službama ili podilaženjem braniteljima ili neopravdanim upucavanjem proračunskog novca u bastion glasova "dijaspore", Zapadnu Hercegovinu. Ni po muke da to HDZ plaća vlastitim novcem, rekao bih neka im bude i ne tiče me se, ali to se plaća novcem poreznih obveznika. I pritom onesposobljuje država, koja danas , kad je samo tridesetak tisuća branitelja u mirovini, na branitelje troši više nego za svoju obranu.

Odgovorne vlasti bi se zamislile nad pravima i privilegijama koje u krajnjoj liniji ruše državu pouzdanije od bilo kakvog unutarnjeg ili vanjskog neprijatelja. Za desetak godina kad u mirovinu od dvjestotinjak tisuća branitelja, čitav državni proračun neće biti dovoljan za servisiranje tog dijela hrvatske populacije. Usuđujem se reći da su prava pripadnika SUBNORA, pretjerana u svakom slučaju, bila mala beba u usporedbi s pravima branitelja.

Nadalje, strogo centralizirana država, a RH to je, rascjepkana je na stotine besmislenih općinica, od kojih neke nemaju ni toliko prihoda daosiguraju plaće svojig načelnika, a kamo li i drugih službenika. Što je falilo teritorijalnoj organiziranosti koju smo imali prije rata, s općinama koje su, osim onih na nerazvijenim područjima, bile kadre vlastitim prihodima financirati sve svoje osnovne funkcije i potrebe od obrazovanja, preko zdravstva do policije? E ali većina općinskih načelnika je hadezeovska, pa lijepo HDZ njima namještenje i plaću, a oni zauzvrat HDZ-u glasove i to ne samo svoje nego i one rođaka, prijatelja i znanaca. Klijentelizam!

Dakle, neka HDZ ostane na vlasti još dva mandata, onaj tko će doći poslije njih morat će reći braniteljima da za njih više novca za financiranje svih njihovih prava jednostavno nema. I ta vlast će to morati učiniti radi pukog spasa države uz rizik oružane pobune. Jer branitelji su i naoružani i vrlo opasni. Prisjećam se vremena poslije WWII kad su jake postrojbe KNOJ-a oduzimale oružje onim pripadnicima JA, koji su ga prilikom demobilizacije "zaboravili" predati. Pritom je mjestimično dolazilo i krvavih oružanih obračuna, koji nisu bili tek puki pojedinačni ispadi, između KNOJ-evaca i njihovih dojučerašnjih suboraca. Ali oružje je najvećim dijelom pokupljeno. Zašto to oduzimanje oružja hrvatske vlasti već nisu učinile?

Pa zato što "nikad više hrvatski narod bez oružja", kako su nas to poučavali vodeći HDZ-ovci, imajući pritom na umu samo jedno da je 90 % tih koji oružje imaju, vjerno HDZ-u i njegov pouzdani glasački stroj. A to bi oduzimanjem oružja, smanjenjem ili čak posvemašnjim ukidanjem prava i privilegija prestao biti. Najnormalnije bi bilo da se prava priznaju samo stradalnicima rata, dakle civilnim i vojnim invalidima, te roditeljima i djeci poginulih, a ne da se plaća nekome njegovo učešće u ratu. To se plaća samo profesionalnim vojnicima ili, ako već, samo za vrijeme dok rat traje.

Dakle HDZ je opet pobijedio, ja osobno ne sumnjam, premda bih volio da se varam, da će vješto kao što je i dosad radio, kupiti potreban broj "ruku" u Saboru. Dakle korupcija će jačati i dalje, pravosuđe će biti rak-rana hrvatskog društva, a potpuno nerazumna gospodarska politika, što je vidljivo iz rasta unutarnjeg duga, kojega je Račanova vlada gotovo potpuno eliminirala, dovest će zemlju do bankrota i tek tada će vrući krumpir spašavanja države predati u ruke nekom drugom, dok će vlastite pilatovski oprati.

Odbijam vjerovati da sve to građani RH ne vide.

A ako vide i svoje povjerenje poklanjaju onome tko ga evidentno nije zaslužio, onda im je um pomračio.


Nema komentara

Pokreće Blogger.