Header Ads

header ad

Kao crvena krpa pred očima razjarenih volova

Znam da biste me rado ispravljali i rekli, „valjda bikova“, samo ja nikad nisam čuo da je itko ikome rekao da je „glup kao bik“.

Ne bih ja ni spomenuo crvenu zvijezdu na neboderu u Rijeci, da se fašisti nisu osilili i raskokodakali, od osuda svih vrsta i sa svih strana, pa čak i do prosvjeda i prijetnje nasiljem.

Evo nam se i „šatoraši“ „razbijelili“, pokušavaju kao nekakav zločin prikazati umjetničku instalaciju u obliku crvene zvijezde petokrake na riječkom neboderu.

A ja ću, prije nego krenem dalje, priupitati zvijezdom povrijeđene što je to loše Rijeka doživjela pod crvenom zvijezdom, a potom ustvrditi da zvijezda nije napala zvijezdom povrijeđene, nego su oni napali zvijezdu, ne želeći poštovati odredbe međunarodnog prava prema kojima je federativni ugovor pravni akt najvišeg prioriteta kojeg se ne smije jednostrano raskidati, niti ga se raskidati silom, a zvijezdom povrijeđeni su upravo to napravili.

Nasilnom secesijom koja je dovela do rata izdvajali su Hrvatsku iz federativne zajednice, ravnopravnih država i naroda.

I ne samo to, oni su predvođeni vizionarom 19. vijeka, izveli fašističku kontrarevoluciju na teritoriju Hrvatske, zato njih ne smetaju mržnja prema drugim i drugačijim, „ušata“„U“ s križem i bez njega, ZDS, postrojavanja i ne samo Skejinih crnokošuljaša, niti rušenja spomenika NOB-i …

Znam ja, sad bi oni meni održali lekciju o pravu republika, koje su svojim ustavima, a onda i saveznim ustavom bile definiran kao nacionalne države, na odcjepljenje koje se spominje u preambuli ustava SFRJ iz 1974., što ja niti sporim, niti sam ikad sporio, samo vrag se kao i obično krije u detalju; za primjenu je normativni dio ustava, a ne njegova preambula, zato mi predočite samo jedan članak ustava SFRJ iz 1974., koji makar samo spominje disoluciju federacije.

Nema ga, izdvajanje iz SFRJ na zakonit način jednostavno nije bilo moguće bez promjene ustava i donošenja potrebnih ustavnih zakona.

Upravo to, promjene ustava, su učinili u ČSSFR i SSSR-u čije su se sastavnice poslije toga razišle mirno i na zakonit način.

I drugo, vi Hrvatskoj kao SRH negirate državnost, jer ste je tek kao vi vašim razornim stvaralaštvom oformili kao državu, RH, pa što bi se onda iz federacije izdvajalo i na što je onda izvršena velikosrpska agresija, ako to što se izdvajalo i na što je izvršena agresija nije postojalo, prije nego što ste to vi stvorili?

Dakle ono što je Badinterovoj komisiji bilo kristalno jasno da su se u jugoslavensku federaciju udružile prethodno konstituirane nacionalne države a ne narodi, vama niti danas nije jasno.

Uostalom RH je i mogla biti međunarodno priznata jedino u granicama SRH zato što je ona bila država.

Jest da su „domoljubi“ silno željeli da to bude bar u granicama Banovine Hrvatske, zato i jesu izvršili agresiju na BiH, ali to nije bilo moguće, jer je i SR BiH bila država, a Banovina Hrvatska nije bila država.

Neprijeporne činjenice govore da se po međunarodnom priznanju RH savezna vojska, JNA, prema Sarajevskom sporazum od 02. 01. 1992. povukla iz Hrvatske i poslije toga nijedan njen vojnik više nije ušao u Hrvatsku.

Pa koju ste to vi onda „treću komunističku vojnu silu s svijeta i četvrtu vojnu silu u Evropi“, ne pobijedili nego „rasturili k'o beba zvrčku“, kad nitko pametan ne bi onu šaku krajinskog jada, koju ste uz pomoć Amera pobijedili u „veličanstvenoj“ VRO „Oluja“ držao nekakvom vojnom silom I to bez obzira na činjenicu da je prilikom povlačenja jedan dio naoružanja JNA ostavila pobunjenim Srbima, kao i dio komandnog kadra, oficira i podoficira rođenih u Hrvatskoj.

Znam ja i to da ćete mi odmah natovariti velikosrpsku agresiju, Vukovar, Škabrnju, Kijevo … i razaranje grada na Vuki, koje je „izvršeno pod crvenom zvijezdom petokrakom“ i brojne zločine koje su počinili pobunjeni hrvatski Srbi i skupine desperadosa pridošlih iz Srbije, što ja nikad nisam negirao, samo ja ću vas pitati, ograničavajući se na Vukovar, tko je poslije prvih višestranačkih izbora u Općini Vukovar rekao: „Zapamtit će me crveni Vukovar!“, a potom uzurpirao vlast u Općini, pustivši HDZ-ove perjanice Tomislava Merčepa, Blagu Zadru i druge „domoljube“ da se iživljavaju nad Srbima, njihovim privođenjem, premlaćivanjem, uništavanjem imovine, pa i ubojstvima u gradu u kojem nije bilo nikakvih međunacionalnih sukoba niti srpske pobune?

Tko je i u kojem svojstvo zapovjedio Blagi Zadri da na Trpinjskoj cesti napadne tenkovsku kolonu JNA, još uvijek jedine legalne OS, koja nije bojevo djelovala i tako temeljem međunarodnog ratnog prava pretvorio grad u legitimni vojni cilj?

Zna se da zapovijed nije došla niti iz Zapovjedništva zbornog područja, niti Glavnog stožera ZNG, ali eto Blago Zadro je „preuzeo odgovornost“, iako do danas neznano u ime koga i od koga ovlašten i napao.

A onda, uoči pada grada, vojni zapovjednici ostavljaju suborce na milost i nemilost, a sami se uspješno probijaju iz razorenog grada, umjesto da je zapovjednik obrane grada ostao u gradu i s JNA dogovorio uvjete predaje, pa vjerojatno danas ne bismo pričali o Ovčari i drugim masakrima, koji su "u režiji" četničke paravojske počinjeni nakon pada Vukovara.

Kasnije sam čuo da im je pregovaranje s JNA bilo zabranjeno, iako baš nije jasno tko je i zašto takvu suludu zabranu izrekao.

I na kraju, „domoljubi“, da nije bilo partizanske crvene zvijezde petokrake, ne bi bilo ni Rijeke u hrvatskim granicama, niti bi bilo Hrvatske kao nacionalne države hrvatskog naroda, pa je niti vi ne bi mogli „stvarati“.

Nema komentara

Pokreće Blogger.