Header Ads

header ad

KB „Dubrava“ – okretanje pile naopako

Na vjesticu kako su 08. 01. 2021. u sporednoj prostoriji KB „Dubrava“ neke sestre i pomoćno osoblje imali veselicu, navodno povodom odlaska jedne sestre u Njemačku, što je „sedma sila“ eksploatirala do neukusa („alkohol je tekao potocima“).

Svirala je harmonika, pjevalo se, neki su zaigrali kolo, zaštitne maske baš i nisu bile na „gotovs“ …

I kako to u Hirvatistanu već uobičajeno biva, nevažno odjednom dobiva značaj nečeg silno važnog, duhovi se uskomešaju, krenu lavine optužbi, osnovanih, a još češće neosnovanih, traže se odgovorni, koje naravno treba raščerečiti …

Dobro, možemo se složiti da takvo tulumarenje, baš i ne priliči ustanovi i vremenu sadašnjem, ali zapitajmo se jel' to baš krucijalni problem te ustanove ili možda postoji strah dušobrižnika da se čitava djelatnost bolnice ne bi svela na zanemarivanje bolesnika i tulumarenje zaposlenika. A onda se to proširi poput epidemije i takvu „praksu“ prihvate sve zdravstvene ustanove. Ma užas živi!

Jel' to?

Pa hajdemo sad istraživati, tko je sve sudjelovao, kako je harmonikaš unio harmoniku u bolnicu, kako je unesen alkohol i koliko ga je uneseno, a moralo ga je biti puno, kad je već „tekao u potocima“, a onda i ne na zadnje kakvo je bilo kolo koje se zaigralo, da nije nedajbože neko koje „miriše“ na srpska kola.

Priznajte da je to sve prevažno, a da bi ostalo do kraja neistraženo, a svi sudionici rigorozno kažnjeni.

I ne samo sudionici, nego i svi oni u čiju „zonu odgovornosti“ događaj spada, od portira, zadnjeg referenta, šefića, pa preko ravnatelja do samog ministra, ako ne i premijera. Svima otkaz i istjerati ih u Srbiju, iako bi oni sami radije u Njemačku ili Irsku. Osim premijera, on bi radije u Bruxelles.

Pored ovakvog „neoprostivog“ grijeha tko mari za „banalnosti“ poput curenja krova, „šetnji“ štakora i žohara po objektu, neodržavanja tehničkih sustava zgrade, posebno grijanja, hlađenja, ventilacije, pripreme zraka, protupožarne zaštite … kakvi filteri i HEPA filteri za zrak, kome to treba!?

Neprovođenje zakonom propisanih ispitivanja i inspekcijskih nadzora je minorna stvar u odnosu na grijeh tuluma.

Kad su zadnji puta očišćeni i dezinficirani ventilacijski kanali i kuhinjske nape?

Zašto na Covid – 19 odjelu nema „sanitarnih koridora“ za osoblje ili zašto nije u funkciji spalionica medicinskog otpada su ipak minorna pitanja u odnosu na tulum.

Ako se pak pojavi legionela, sve ćemo učiniti da to zataškamo.

Jel' tako?

Ali šalu na stranu sudionici tuluma prekršili u radnu disciplinu i moraju biti sankcionirani, samo to treba učiniti na način da oni budu svjesni toga da su učinili nešto što se ne smije i da oni osjete sram radi toga, nekakve prekomjerne sankcije, koje neki „čistunci“ prizivaju, mogu u ljudima izazvati samo revolt.

Osobno mislim da bi sve sudionike trebalo identificirati, a onda bi ravnatelj trebao naći vremena i sa svakim od njih nasamo porazgovarati , ali ne napadački, nego na način da svakog od njih navede da sam prizna da je pogriješio, to je jamstvo da taj više nikad neće učiniti ništa slično.

Nikakvih otkaza i javnog sramoćenja ne bi smjelo biti.

Ako tako postupi svi zaposlenici će ravnatelja svrstati u kategoriju „ljudi“ ugled među njima će mu silno porasti.

Ja takav postupak ravnatelja ne zagovaram u slučaju drugih povreda radne discipline i neodgovornog ponašanja, da ne spominjem onog tko je polomio glavnu sklopku etažnog razvodnog ormara, jer to je diverzija i svjesno nanošenje štete, a to se goni „do Boga“.

Nema komentara

Pokreće Blogger.