Header Ads

header ad

Katoličko sveučilište


Ideja o osnivanju Katoličkog sveučilišta rođena je davno, obznanjena je krajem 2004., a evo sada je, potpisom Sanadera i Bozanića, pokrenuta i realizacija.

Osobno se tome protivim, riskirajući da me netko proglasi protivnikom školstva i obrazovanja, a razlozi su sljedeći:

1. Zagrebačko sveučilište, jadnako kao i sva druga i samo muku muči s nedostatkom kvalitetnog nastavnog osoblja, tako da je prinuđeno ne umirovljavati nastavnike koji imaju sve uvjete za odlazak u mirovinu, ali za koje jednostavno nema kvalitetne zamjene, te ugovorima o radu, koje sklapa s onima već davno umirovljenima, "krpati" rupe.

2. Nedostatak prostora koji neće biti riješen ni Sveučilišnim kampom Borongaj.

3. Nedostatnim materijalnim sredstvima, koja bi omogućavala preduvjete za kvalitetno odvijanje nastave, prermda bi se prema iznosima koji se "upucavaju" za Sveučilište u Mostaru, koje usput rečeno ne ispunjava nijednu obavezu iz ugovora, moglo zaključiti da visokoškolski sustav u RH ima novca na bacanje.

Navedenim je teško ugroženo odvijanje "Bolonjskog procesa", a sad najedamput KC, koja valjda ima i kvalitetnog nastavnog kadra (sic!) i prostora i love, otvara Katoličko sveučilište, radi ona tri navoda, ovom narodu i ovoj državi jednako potrebno kao i treće oko u glavi.

Imamo mi po istom obrascu i jednako beskorisne i bezvrijedne Hrvatske studije, koji polaznicima nakon diplomiranja daju pravo na stručni naziv "Profesionalni Hrvat", a sad ćemo valjda dobiti i "Profesionalne katolike".

Naravo da HBK misli samo biti osnivač, a novac za financiranje ići će iz proračuna RH, dodatno osiromašujući postojeće visokoškolske ustanove.

Ako u državi nema dovoljno kvalitetnog nastavnog osoblja, otkuda ga misli "namaknuti" KC? Ili je to još samo jedan od perfidnih načina na koji će KC uzimati novac hrvatskih poreznih obveznika i jačati svoj pogubni utjecaj?

Ali ni to nije dosta, KC misli otvarati i katoličke škole, samo osnovne ili i srednje, još nisu načistu.

Ako se to sve obistini bit ćemo "najnaprednija" zemlja na svijetu, sigurno ćemo se moći mjeriti s Irskom iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

KC se vodi onom Iljifa i Petrova: "Ideje naše, benzin vaš!", jer ova siromašna zemlja će sad morati plaćati i te umotvorine vrlih hrvatskih klerofašista.

A lijepo bi im hrvatske vlasti trebale reći, može gospodo, ali to ćete vi financirati, a nastavne programe ćemo mi odobravati.

Ipak zamislite don Kačunka kao šefa katedre "Vudu tehnike i tehnologije"!?


Nema komentara

Pokreće Blogger.