Header Ads

header ad

Ne, nije Tuđman dijelio BiH ...


... s Miloševićem, dijelili su je razno-razni oweni, carringtoni, cutellieri, Ameri, Briti, Francuzi ... i vrag će ga znati tko sve ne. Ali eto, najlakše je danas za sve te nepodopštine optužiti mrtvog Tuđmana, kažu ogrezli u "istinu od DR".

Vrag je samo u tome, što svi pokazatelji i dokazi, neposredni i posredni, upućuju na to da su upravo dva vrla prijatelja, Milošević i Tuđman, pokušavala na račun BiH "podebljati" teritorije svojih država.

Navodno da su ICTY-ju, odnosno njegovom Tužiteljstvu, dostavljene desetine transkripata iz kojih je i najdobronamjernijem jasno vidljivo da je Tuđman s Miloševićem dogovorio podjelu susjedne države, od koje je trebalo ostati samo 20 - 25 % "Zemljice Bosne", valjda kao muslimanski bantustan u srcu Evrope 21. stoljeća.

Nakon susreta u Karađorđevu s Miloševićem, Tuđman mijenja retoriku, tada najbližima iz svoje sljedbe obećava "Hrvatsku veću nego za bilo kojeg hrvatskog kralja", pa kuda se i na koje prostore Hrvatska i mogla širiti, osim na prostore susjedne BiH? Istinaibog kasnije se ova njegova izjava tumačila kao "Tuđmanova poduka geografima da područje neke države čine i morske površine, a ne samo kopno, pa te morske površine treba pribrojiti kopnenim da bi se dobila ukupna površina neke države". To bi se i moglo nekako progutati kad ne bi bilo javno izgovorenih izjava, transkripata, pa i pisanih tragova iz njegovih skribomanskih uradaka iz kojih je vidljivo da on BiH smatra neodrživom, pače pogubnijom i od same Jugoslavije.

Dogovorom iz Karađorđeva, potvrđenim na razgovorima u Tikvešu, 50 - 55 % BiH trebalo je pripasti Srbiji, 20 - 25 % Hrvatskoj, a ostatak bi činila već spomenuta "Zemljica Bosna" na kojoj se trebalo "razbaškariti" gotovo 50 % njenog stanovništva. Naravno da je te prostore trebalo i etnički oćistiti, pa će Srbi napuštati prostore koji trebaju pripasti Hrvatima ili Muslimanima, Hrvati će napustiti one prostore koji trebaju pripasti Srbima ili Muslimanima, a Srbi i Hrvati će protjerati Muslimane s onih prostora koji pripadaju njima. Srbi su to uglavnom disciplinirano izvršavali dok su se u nekim područjima Hrvati opirali ne htijući ih napustiti, ali tada bi na scenu stupio HVO, koji ih je jednostavno protjerao. Najzorniji primjer je Vareš.

Dakle rat u Hrvatskoj i BiH bio je sredstvo za provođenje između Miloševića i Tuđmana dogovorenog projekta "Humano preseljenje naroda i razmjena teritorija", što je ezufemizam za uspostavu etnički čišćih Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun susjedne BiH. U okviru toga plana bilo je i iseljavanje Srba iz Hrvatske, kako bi se njihov broj sveo ispod 8 %, da izgube status "značajne manjine" i prava koja iz tog statusa proizlaze, a ti Srbi Miloševiću trebaju da ih naseli na Kosovo i tako dodatno destabilizira prilike u Pokrajini. Također je iz Srbije trebalo iseliti najveći dio tamošnjih Hrvata, proces koji je započeo i odvijao se sve dotle dok Bela Tonković nije prozreo Tuđmanove nakane i zaustavio iseljavnje Hrvata iz Vojvodine.

E sad "šestorku iz HR HB" Tužiteljstvo ICTY upravo optužuje za "udruživanje u zločinački poduhvat" komadanja BiH uz popratno nasilje odnosno zločine protiv čovječnosti bez kojeg nema etničkog čišćenja. Tužiteljstvo smatra da ima dovoljno dokaza pomoću kojih izvan razumne sumnje, može dokazati postojanje toga poduhvata kojeg je osmislio i vodio Franjo Tuđman, a optuženici su mu se dragovoljno pridružilio.

Ako sud na temlju dokaza sve to navede u obrazloženbju presude, pitam se na što će ličiti oni Sanaderovi kretenizmi, a ustvari ponavljanje floskula o "čistoći i svetosti DR" i "nedopuštanju ikome da nam dira istinu o DR". Na što će ličiti i danas već jako dvojbena saborska Deklaracija o DR?


Nema komentara

Pokreće Blogger.