Header Ads

header ad

Ratni zločinci se u civiliziranim demokratskim društvima ne slave, niti im se komemorira



Gotovo svi u EU primili su s nevjericom reakcije na pravomoćnu presudu šestorici čelnika HR HB, prvenstveno službene Hrvatske, posebno premijera, predsjednice RH, Predsjednika Hrvatskog sabora, ministrice vanjskih poslova …, a onda i razno-raznih udruga i udruženja kako u RH, tako i u redovima BiH Hrvata, posebno onih iz HR HB, koja očito nikad nije prestala postojati. Reakcije političara diljem svijeta, kao i one u medijskom prostoru demokratskih i ne samo evropskih zemalja kretale su se od čuđenja, preko prijekora sve do žestokih osuda takvih svima nerazumnih stavova stavljanjem u službu obrane pravomoćno osuđenih zločinaca.

Najdalje je u osudi otišao najutjecajniji skandinavski dnevni list „Aftonbladet“, koji je prvenstveno zahvaljujući izjavama Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarović, naslovom "Hrvatima nije mjesto u EU, oni slave kult zločinca Praljka" čak u pitanje doveo pravo RH na članstvo u EU:
“To se događa u zemlji koja je članica EU-a, usred naše civilizirane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubojice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata”. Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU.”
Ne pazeći na to kakvu štetu rade ugledu hrvatskog naroda i države, odgurujući je sve dalje od uljuđene demokratske države, Hrvatski generalski zbor, potvrđeno je, organizira 11. 12. 2017. u „Vatroslavu Lisinskom“ komemoraciju pravomoćno osuđenom ratnom zločincu.

Ne radi se tu ni o kakvom privatnom odavanju počasti preminulom, radi se o javnoj manifestaciji, očito uz blagonakloni pristanak vlasti, jer da toga pristanka nema i da anemični ne misli isto što i članovi Hrvatskog generalskog zbora, komemoracije ne bi bilo.

Mislim da će komemoraciji prisustvovati i neki članovi hrvatske vlade, a možda i svi, iako možda ne i njen predsjednik.
Za predsjednicu Republike, nakon svih njenih nesuvislosti i nisam baš siguran.

Dakle bulumenta predratnih golja koja je odazivajući se „sirenskom zovu“ Franje Tuđmana započela rat i u ratu „izrasla“ ne samo u „generale pobjedničke vojske“, „hrvatske generale“ pače, nego i u imućne, vrlo imućne, bogate, pa i vrlo bogate ljude, a koliko jučer su jedva spajali kraj s krajem a neki nisu mogli ni hotelske račune platiti, odlučila je dodatno sramotiti hrvatski narod i državu. A to mogu radi „svetosti“ DR, radi čega mogu i svakoga, tko bi im se suprotstavio, priupitati „gdje je bio 1991.“ i proglasiti ga ne samo protivnikom hrvatske države, nego i mrziteljem svega hrvatskog.

Ne znam kani li itko te novobogataše prvo proglasiti odgovornim za (pre)brojne zločine svih vrsta koje su učinili vojnici kojima su zapovijedali, nego ih i proglasiti ratnim profiterima.

Valjda ne, zato se oni i mogu, pozivajući se na „herojstva“ i „blistave“ pobjede u ratu „čistom kao suza“, predstavljati kao savjest hrvatskog društva, a ja dodajem, njegova nečista savjest.

Jedino me zanima kako se nisu uspjeli obogatiti generali koji su se iz JNA pridružili HV? Očekujem čak da oni i neće prisustvovati komemoraciji.

Zanimljivo je da su svi spomenuti hrvatski dužnosnici „pekli zanat“ u MVP, pa je malo vjerojatno da nisu znali za Tuđman-Šušak-Bobetkove avanture u BiH, da nisu znali ni za sjednice VS OUN s tematikom sukoba u BiH, pa ni onu 333. održanu 03. veljače 1994. godine, sa koje je i službena Izjava predsjednika Vijeća sigurnosti:
"Vijeće sigurnosti je duboko zabrinuto jer je Republika Hrvatska angažirala elemente Hrvatske vojske (HV), kao i tešku vojnu opremu u središnjim i južnim dijelovima Republike Bosne i Hercegovine, kao što je opisano u pismu Glavnog tajnika iz 1. veljače 1994. godine.

Vijeće sigurnosti strogo osuđuje Republiku Hrvatsku zbog ozbiljnih neprijateljskih djela protiv članice Ujedinjenih naroda, što predstavlja kršenje međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih naroda i bitnih odluka Vijeća sigurnosti, a posebno Rezolucije 752 (1992.), u kojoj je Vijeće zahtijevalo hitan prekid svih oblika uplitanja i puno poštivanje teritorijalnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine.

Vijeće sigurnosti zahtijeva da Republika Hrvatska smjesta povuče sve elemente Hrvatske vojske (HV), kao i vojnu opremu, te da potpuno poštuje teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine.

Vijeće sigurnosti još jednom potvrđuje suverenost, teritorijalni integritet i neovisnost Republike Bosne i Hercegovine te ne prihvaća i osuđuje prisvajanje teritorija silom ili 'etničkim čišćenjem', tko god ga počinio.

Vijeće sigurnosti zahtijeva od Glavnog tajnika da prati situaciju izbliza te da, u roku od dva tjedna od dana objavljivanja ove izjave, obavijesti Vijeće o napretku o potpunom i cjelovitom povlačenju svih elemenata Hrvatske vojske (HV), kao i vojne opreme, iz Republike Bosne i Hercegovine.

Vijeće sigurnosti razmotrit će druge ozbiljne mjere ako Republika Hrvatska smjesta ne zaustavi sve oblike interveniranja u Republici Bosni i Hercegovini.

Vijeće sigurnosti ponavlja svoju izjavu od 7. siječnja 1994. godine, u kojoj je izrazilo svoju duboku zabrinutost zbog nastavljanja široko rasprostranjenih neprijateljstava u Republici Bosni i Hercegovini. Vijeće sigurnosti još jednom poziva sve strane da prekinu neprijateljstva kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu i da poštuju obveze koje su preuzele te da se suzdrže od akcija koje bi dodatno povećale ili proširile sukobe. Sve pozivamo na pregovore u okviru Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, kako bi se rješenje postiglo što prije.

Vijeće sigurnosti nastavit će pozorno pratiti situaciju.“

Pa dame i gospodo, možete li i nakon ovoga tvrditi kako Tuđmanova Hrvatska nije intervenirala u BiH.

A VS OUN je pomno pratilo situaciju u BiH i Tuđmanu ozbiljno zaprijetilo izricanjem sveobuhvatnih sankcija, nakon čega dolazi do prekida neprijateljstava između A BiH i HVO i sklapanja Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine.

Jedan od potpisnika Sporazuma bio je i hrvatski MVP dr. Mate Granić, zašto pobogu, ako RH u sukobu nije sudjelovala!?


Nema komentara

Pokreće Blogger.