Header Ads

header ad

Meggle, BAT i drugi mogu otići, ali samo „u gaćama“


Da, Meggle i BAT prijete prestankom proizvodnje u Hrvatskoj i otpuštanjem svih zaposlenih.

Valjda zato jer to mogu i smiju u RH koju radi toga slobodno samo uvjetno možemo smatrati državom.

U svojem pogodovanju i podilaženju kapitalu i bolesno izraženoj brizi za kapital hrvatske vlasti nisu vidjele, niti vide čovjeka, radnika, državljanina njihove države kojem bi one trebale biti servis u zadovoljavanju njegovih potreba.

A ne kapitalu, bio on domaćeg ili stranog porijekla, svejedno.

Vlasnici kapitala su se u RH toliko izbezobrazili da oni uvjetuju vlastima, pa i otvoreno prijete i ucjenjuju, a ja osobno mislim da oni takva prava jednostavno niti bi trebali niti smjeli imati.

Negdje početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bio sam uključen u rješavanje jednog dugogodišnjeg spora iz među jedne velike strane kompanije i velikog jugoslavenskog poduzeća.

Jedno vrijeme sam intenzivno surađivao s jednim francuskim ekspertom za tu vrstu sporova, koji mi je pričao o pravoj pošasti prestanka s radom brojnih malih i srednjih poduzeća u tekstilnoj branši u Francuskoj, posebno u departmanima Alzas i Lorena.

No tada na scenu stupaju sindikati, organiziraju zaposlenike koji silom zaposjedaju proizvodne pogone i nastavljaju s radom mahom kao kooperative.

Što se dalje na tom planu događalo ne znam, jer su okončanjem spora i moji kontakti s Francuzom prestali, a tekstilna branša baš i nije bila predmetom mojeg interesa.

Krajem pak 70-ih godina poduzeće u kojem sam tada radio kupuje u Italiji kompletnu tvornicu od vlasnika koji radi poodmakle životne dobi „izlazi iz posla“, a njegovi nasljednici nisu bili zainteresirani da tvornica nastavi s radom.

Pregovori su uspješno okončani svi detalji posla ugovoreni, način plaćanja opreme i tehničke dokumentacije riješen, ali je negdje „zapelo“ kad je trebalo početi s njenim preseljenjem u Zagreb. A „zapelo“ je na obavezi talijanskog vlasnika da nađe posao svim svojim dotadašnjim zaposlenicima. I to posao s kojim će oni biti zadovoljni, dakle nije postojala mogućnost da on obustavi proizvodnju a zaposlenicima uruči otkaz i pošalje ih na biro za nezaposlene.

Iz dostupnih informacija takvo što, kvalitetno zapošljavanje svojih zaposlenika kod drugih, ni Meggleu ni BAT-u ne pada na pamet, oni zatvaraju pogone, a zaposlenicima uručuju otkaze i šalju ih na Zavod za zapošljavanje, dakle na brigu državi!

I s time se otvoreno prijete vlastima.

E ali, ja sam siguran da bi se drugačija pjesma pjevala kad bi sindikati i aktivisti RF i drugih lijevih stranaka, ali i nevladinog sektora organizirali zaposlenike ali i dobavljače, zaposjeli pogone, osigurali obrtni kapital i nastavili s proizvodnjom.

Tržište postoji.

Bila bi to prilika i za SDP da se angažira i postane lijeva politička stranka, kad to nije bio kao SKH – SDP u vrijeme kad je Tuđmanova klika gasila radna mjesta i slala radnike mahom na Zavod za zapošljavanje i u mirovinu kako bi se moglo nesmetano pljačkati, a skorojevići dočepati vrijedne imovine.

Osobno mislim da bi se u slučaju Megglea OPG-ovi, dobavljači mlijeka, bili spremni „ispružiti“, a isto tako i proizvođači duhana u slučaju BAT-a.

Naravno da bi bilo puno posla oko definicije i registracije novih poduzeća zaobilaženja patentnih prava, brandiranje proizvoda, EAN kodiranju i sl., ali mislim da ništa nije nerješivo.

Bila bi to poruka vlasnicima kapitala da RH pomalo postaje država koju nije uputno ucjenjivati niti se s njom nekažnjeno zajebavati.

Meggle i BAT, ali i drugi, možete otići iz Hrvatske, ali tek kad kvalitetno zaposlite sve vaše zaposlenike i obeštetite sve one kojima svojim postupcima nanosite štetu.

U protivnom možete otići mali samo „u gaćama“.


Nema komentara

Pokreće Blogger.